A különleges lézergravírozás

A különleges lézergravírozás

Biztosan te is elgondolkodtál már azon, hogyan kerülnek – egyedi vagy előre meghatározott – jókívánságok, szövegek, rajzok a különböző - csodaszép ajándék - tárgyakba? Például hogyan készülhet a névre szóló flaska, díj, kupa, vagy éppen a kulcstartó? A titok a lézergravírozás. Tudj meg róla mindent, hogy egyedivé varázsolhatod az ajándékodat.

A lézergravírozás

A lézergravírozás egy olyan eljárás, amelynek során egy lézersugár segítségével egy kevés anyagot távolítanak el egy anyag eredeti felületéről és így alakítanak ki vonalakat, mintákat. A lézersugár tulajdonképpen elpárologtatja vagy megolvasztja az eredeti anyagot, ezáltal pontos és részletes rajzot hoz létre. Az eljárás tökéletes a fémek, műanyagok, fa, bőr és üvegáruk gravírozására, gyors és pontos módja annak, hogy egyedi rajzokat, mintákat és szöveget hozzunk létre.

A lézergravírozás legnagyobb előnye, hogy a segítségével bármilyen anyagba szinte bármilyen (egyszerűbb, vonalas) formát bele tudunk gravírozni. Ez a forma lehet szöveg, logó vagy akár egy arc, egyedi ikon, szimbólum. A lézersugár mindössze a milliméter töredékéig tévedhet, ezért tud tökéletesen pontosan dolgozni.

Milyen színű lehet a lézergravírozás?

A lézer nem alkalmas arra, hogy – például – egy fém kulcstartóra piros, kék vagy sárga színnel gravírozzon, mindig az eredeti anyag színe változik meg. A lézergravírozás tehát úgy változtatja meg az anyag színét, hogy a felületét lézerrel oxidálja festék vagy tinta használata nélkül.

Hogyan működik a lézergravírozás?

Szükség lesz egy lézergravírozó berendezésre, mely lézersugarat irányít az anyag felületére. Az anyagot érő energia hatására az felmelegszik és elpárolog vagy megolvad. Néhány lézergravírozóval lehetőséged van a gravírozás mélységének és vastagságának beállítására is. Ezt a lézersugár teljesítményének és a sebességnek a változtatásával érhetjük el.

A lézergravírozás lépései

A legelső lépés az, hogy eldöntsük, mit fogunk belegravírozni és mibe. A technológia fejlett, de érdemes betűkben, számokban, logó körvonalakban és hasonlókban gondolkodni.

A következő lépés a tervezés: az általad leadott mintát vektoros fájllá kell alakítani (hacsak nem volt az eredetileg). A vektoros fájlban lévő kép fogja irányítani a lézergépet, hogy hova fókuszálja a lézersugarakat. Ezt általában grafikus készíti el programokkal

Ha elkészült a terv, indulhat a gravírozás. Mi a Praktikus ajándékoknál több tízezer gravírozáson vagyunk túl, ezért tudjuk, hogyan lesz a végeredmény tökéletes, egyedi és szép.

A legtöbb lézergravírozó egy koordináta rendszer szerint gravíroz, tehát van egy X és egy Y tengelye, a mélysége állandó, azaz az erő növelésével a mélyyége változik a gravírozásnak.

Az így gravírozott és elkészült ajándékötleteket megvásárolhatod nálunk, jó hír, hogy szinte bármit egyedivé varázsolhatsz a gravírozóval.

Kapcsolódó blog termékek

Gravírozható
Fa téglalap kulcstartó
Gravírozható
Halas fa pohárszett
Gravírozható
Kutya biléta - csont
Gravírozható
Fából falióra - T-REX
Gravírozható
Pénzcsipesz - keskeny
Gravírozható
Natúr fa doboz - kicsi
Gravírozható
Díj - Táncosnő
Gravírozható
Gravírozható
Natúr fa doboz - mini
Gravírozható
Fa karácsonyi italszett
Gravírozható
Army dögcédula 2db
Gravírozható
Fa italszett - Névnapra
Gravírozható
Elemlámpa - fekete
Gravírozható
Fa esküvői italszett
Gravírozható
Kutya biléta - csillag
Gravírozható
Fa kör kulcstartó
Gravírozható
Natúr fa doboz - nagy
Gravírozható
Kutya biléta - szív
Gravírozható
Pénzcsipesz - széles
Gravírozható
Kutya biléta - kör