Miért léteznek világnapok és mik azok?

Miért léteznek világnapok és mik azok?

Minden egyes nap történik (vagy történt) valamilyen fontos dolog a világban – ám sokszor nem tudunk róla –azért, mert csak az adott ország számára jelentős, nem egyetemleges. És az is lehet, hogy csak sokkal később tudjuk meg. A nemzetközi napok és a világnapok pontosan ilyen napok. De mi a különbség, és egyáltalán miért léteznek? Kik döntik el? Hogyan lehet egy nap nemzetközi vagy világnap?

Nemzetközi és világnap: íme a különbségek

Nemzetközi napoknak (vagy például nemzeti ünnepnek) azokat a napokat hívjuk, amelyek egyes nemzetek történelmének, történetének, vívmányának jeles napjai. Hazánkban ilyen nap például a március 15-e, amely a történelmünk egy elvitatathatatlan ünnepe. Bár a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének napja Magyarországon ünnepnap nem nemzetközi nap, hiszen világszinten nem annyira jelentős és egyetemleges.

Különös, hogy vannak olyan napok, amelyek nem világnapok és vannak olyanok is, amikor egyetlen napon két világnapot is tartunk: március 14-én van például a pi napja (ezen a napon született Einstein) és a Gátellenes világnap is aznap van, amely a vizek védelmére fókuszál.

Azért, hogy tovább bonyolítsuk a dolgot még egy információ. Vannak olyan világnapok, amelyek minden országban egy napra esnek (ilyen a Föld világnapja), vannak, amelyek minden országban léteznek, de más-más időpontban (például az anyák napja, melyet máskor ünneplünk itthon mint máshol) illetve mozgó világnapok: a meztelenül kertészkedés világnapja például május első szombatja ami lehet elseje, vagy 5-e is.

Hogyan lehet egy nap világnap?

Technikailag egyszerűen, de gyakorlatilag bonyolult. Világnapot bármilyen nemzetközi szervezet vagy civil szervezet kijelölhet. Ami azt jelenti, hogy ha megalapítod a „Vadlibákat szerető (nemzetközi vagy civil) szervezetet”, akkor be is adhatod a kérelmedet egy világnapra. Nem feltétlen kell a vadlibák világnapját kérni, kérheted akár a „Hallás világnapját” vagy a „Vonósnégyesek világnapját”.

Ez azonban csak az első lépés: a következő az, hogy ehhez támogatókat kell szerezned. Hazánkban először a Magyar Kormányt (a Külügyminisztériumot) kell meggyőznötök arról, hogy a világnap hasznos és van jelentősége. A külügy a Közgyűlés elé terjeszti és onnan mehet az ügy tovább.

A világnapok közül több furának tűnik, de általában komoly mondanivalót hordoznak magukban. Van világnapja a WC-nek (a Toalett Világszervezet terjesztette be) ami arra hívja fel a figyelmet, hogy 2 milliárd embernek nincs WC-je. Van az eltűnt gyermekeknek is világnapja, május 25, azért, mert 1979. május 25-én tűnt el egy New York-i 6 éves kisfiú, Etan Patz. Ő volt az első gyerek, akinek a fényképét tejesdobozokra nyomták. De világnap a Nőnap az Anyák napja vagy az Apák napja is.

Bármilyen világnap vagy jeles nap is van, nálunk biztosan megtalálod a naphoz illő ajándékot!

Kapcsolódó blog termékek

Gravírozható
3D LED lámpa - SuperApa