A Valentin nap hiteles története

A Valentin nap hiteles története

A Valentin nap megosztó. Vannak, akik szerint egész évben szerethetjük egymást, felesleges ezt „kötelezően” megünnepelni, különben is egy angolszász divatünnep. Mások szerint tökéletes arra, hogy picit még jobban egymásra koncentráljunk és apróbb ajándékkal mutassuk ki a szerelmünket. Kinek van igaza, mi a Valentin nap története? Honnan indult, és miért éppen február 14-én tartjuk? Ebből a cikkből mindent megtudsz.

A Valentin nap/Bálint nap – hiteles - története
A Valentin napnak több száz éves keresztény gyökerei vannak. Szent Bálinthoz (akinek a római neve Valentin vagy Valentinus) köthető. Szent Bálint eredetileg egy egyszerű pap volt. Valószínűleg nyugodtan leélhette volna a papi életét, ha nem megy szembe II Claudius római császárral. Az uralkodó ugyanis – aki a harci morált akarta javítani – nem engedte meg a római katonáknak, hogy megesküdjenek, mielőtt a háborúba mennek. És – mint tudjuk – a rómaiak sokat háborúztak.

Ám Bálint (aki addigra már püspök lett) titokban összeadta a katonákat a kedvesükkel és még egy szál virágot is adott nekik a kertjéből afféle nászajándéknak. Ahogy lenni szokott a számtalan esküvőből egy kitudódott, ezért a római császár halálra ítélte Bálintot. A sors különös játéka, hogy a börtönben a pap szerelmes lett egy vak lányba. A kivégzése előtti napon a hitével visszaadta a lánynak a látását (ettől a csodatételtől vált később szentté) és a búcsúlevelét úgy írta alá: „A te Bálintod”. Mindez éppen február 14-én történt.

Mindenhol máshogy ünneplik
Tovább bonyolítja a Valentin napot, hogy a világon szinte mindenhol máshogy és gyakran máskor ünneplik. Argentínában júliusban az édesség hete keretein belül, ilyenkor a szerelmesek vacsorázni mennek. A Dél Koreai szerelmes szokások talán még különlegesebbek, hiszen ők minden hónap 14-én ünneplik a szerelmüket: május 14 a rózsák napja, június 14 a csókok napja, december 14 az ölelések napja. Az egyedülállók is ünnepelnek: fekete tésztát esznek május 14-én.

Ghánában a Valentin napot összekötik a nemzeti csokoládé nappal, Bulgáriában február 14-én ünneplik a San Trifon Zartant, ami a borászok napja. Ilyenkor a fiatal és idős párok egy pohár csodálatos helyi borral ünneplik szerelmüket. Dániában a Valentin-nap nem korlátozódik a szerelemre. A barátok is kézzel készített kártyákat cserélnek egymással, amelyekre fehér virágot préselnek.
Keleti szomszédaink Romániában kedves módon ünnepelnek: a Valentin nap (a szerelmesek napja) és a tavaszvárás egy napra esik ezért a fiatalok kimennek az erdőbe csodaszép színes virágokat gyűjteni, majd megajándékozzák egymást. A Cseh Köztársaságban a Valentin-nap fokozatosan igen népszerűvé vált a fiatalok körében. Az ünnepet május 1-jén ünneplik, ilyenkor a fiatal párok cseresznyefák alatt csókolóznak.

A Valentin nap Magyarországon

Hazánkban a 90-es évek elejéig nem különösebben ünnepeltünk (talán csak azok, akik olvasták Adrien Mole titkos naplóit, amelyben a reménytelenül szerelmes Adrian mindig várta, hátha Pandora küld neki valamit), aztán hirtelen berobbant a köztudatba ez a kedves ünnep.
Ezen a napon a párok megajándékozzák egymást. A férfiak virággal (a rózsa szinte kötelező, ide kattintva nálunk is találsz különlegeseket: https://praktikusajandekok.hu/ajandek-otletek-valentin-napra) míg a lányok valamilyen jelképes aprósággal viszonozzák a meglepetést (ha viszonozzák, mert ez nem kötelező).

A Valentin napi ajándék
Nem elvárt, hogy a Valentin napi ajándék drága legyen, inkább kreatív, izgalmas, különleges és érdekes. Nézz szét nálunk: a szappanrózsa-csokortól a rózsamacin keresztül a szeretettel virágzó teán át lufiszettel, vagy örökrózsával is meglepheted azt, akit szeretsz.

Kattints ide, egy helyre gyűjtöttünk neked több mint 100-féle Valentin napi ajándékötletet.

Kapcsolódó blog termékek

Gravírozható
Rózsa maci - piros 25cm
Gravírozható
Fa kulcstartó pároknak
Gravírozható
Üvegfiola szív alakú