Ballagás az örök emlék

Nem túlzás a címben említett kijelentés: bármilyen régen is volt, biztosan emlékszel a ballagásod szinte minden pillanatára. Ahogy – régi módszer szerint – végig jártátok a termeket, ahogy elbúcsúztatok a fiatalságotok legszebb éveitől. Sokan emlékszünk a ballagást követő vacsorára és a ballagási ajándékunkra is. Kétségtelen, hogy örök emlék, tedd még emlékezetesebbé.

Ballag már a vén diák….

Szinte énekelted, miközben olvastad, igaz? Ha hinni lehet a történelemnek először az 1870-es években a felvidéki Selmecbánya akadémistái énekelték el ezt a dalt, miközben végigjárták az osztálytermeiket. A szokás gyorsan elterjedt az 1920-as években a fenti dalt felváltotta az Elmegyek, elmegyek. Manapság a ballagás alatt több dalt is énekelnek a (volt) diákok, de előtte való este még szerenádot adnak a tanáraiknak.

A ballagási ajándék eredete

Egy csipetnyi só. Egy olyan apró pogácsa, mely íze és állaga lényegtelen, hiszen örök emlékként marad meg. Egy kis iskolaudvarról szedett föld, egy szerencsepénz és – hiszen már 1870 körül volt fényképészet – egy fotó az iskoláról, az osztályról.
A legtöbb ”vén diák” ezt az ajándékot kapja egy tarisznyában, ballagásukra az iskolától, illetve az őket követő osztálytól. Maga a ballagás szimbolikus jelentőségű – ezt akkoriban a tanárok is elmondták nekünk, de nehezen hittük el – hiszen az előző életünktől, a 4-5-8 évig tartó barátságoktól, iskolától búcsúzunk. Mivel majdnem minden ballagó a ballagásának évében válik nagykorúvá, így egyben a „fiatalságunktól” is elbúcsúzunk.

Idővel elterjedt, hogy az iskolai ballagás után a szülőkkel közös vacsora következik, ahol tőlük is kapunk megjegyezhető, különleges, számunkra vágyott ajándékot.

Ballagási ajándékfrász

Legtöbben bajban vagyunk a ballagási ajándékötletekkel, mert úgy véljük, hogy nehéz olyan kedves, izgalmas, csak neki szóló, szimbolikus ajándékot adni amelyik emellett lehet egy emlék.
Hiszen az lesz, valószínűleg te is emlékszel arra mit kaptál. Szeretnénk neked segíteni azzal, hogy összegyűjtöttük a top ballagási ötleteinket, de mielőtt kattintanál hadd mondjuk el őszintén: mi csak ötleteket adunk, lehet, hogy te sokkal jobbat találsz itt: https://praktikusajandekok.hu/ajandek-otletek-ballagasra-diplomaosztora

Ballagási ajándékötletek

Íme tehát amit ígértünk: néhány olyan ballagási ajándék ötlet, amely emlékezetes, egyedi, izgalmas és akár örök emlék is lehet számára.

 1. 3D-s LED lámpa
  Bár a linken diplomaosztóra” ajánljuk, de tökéletes egyedi ballagási ajándékötlet. A lámpa világít, LED, ezért gyakorlatilag semennyit nem fogyaszt és egyedi felirattal kérheted: tehát rajta lehet a neve és a dátum is.
 2. Toll(szett)
  Ballagásomra kaptam egy töltőtollat, ma felnőtt fejjel is ezzel írok alá szerződéseket, megállapodásokat, fontos dolgokat. A töltőtollak ideje (talán) lejárt, de a tollaké nem. Lepd meg őt eggyel.
 3. Falióra
  A bakelitből készült falióránk szuper ötlet, hiszen dizájnos, örök darab, amely tipikusan ballagásra készült. Lepd meg vele, még 20 év múlva is az otthona éke lesz!
 4. Kulcstartó
  Egyedileg kérhető fémből készült kulcstartó, mely gravírozással időtálló ajándékká válik!
 5. És még sok más példát tudnánk felsorolni, de inkább kattints és nézd meg kínálatunkat! Ne feledd, ha valami egyedit szeretnél keress fel minket bátran!


Természetesen emellett még több ezer ajándék közül választhatsz, ha kattintasz. Végül is te ismered a legjobban a megajándékozottat, nekünk pedig számtalan ötletünk van.

Kattints a ballagási ajándék ötletekért!