Chili paprikák

Chili paprikák

A chili megosztó. Van, aki imádja mások a lehető legmesszebbre kerülik ezt a genetikailag a dohányhoz, vagy a krumplihoz közel álló, általában rendkívül csípős paprikát, amelynek egyébként majdnem 4000 fajtája van. Meglepően könnyű chilit termeszteni, hiszen nem sok törődést igényel, válaszd bármelyiket is a majdnem 4000 fajtából. Íme néhány izgalmas tény a chiliról (vagy csiliről)

Ezért olyan rendkívül erős

Minden a kapszaicintől van. A kapszaicin egy olyan vegyi anyag amelyik a fájdalomérzékelő idegeket ingerli. A paprika azért fejlesztette ki, hogy megvédje magát az emlősöktől. Arra azonban nem gondolt a chili, hogy vagyunk mi emberek is, akik éppen emiatt fogjuk kedvelni. Ráadásul azt is megtanultuk, hogy a paprika ereje a magokban van, ezért, ha azt eltávolítjuk csökken.

Mennyire erős a chili?

A tudósok a paprika csípősségét Scoville-egységekkel határozzák / mérik, amelyek a paprikában lévő kapszaicin koncentrációját mutatja.
Csak, hogy be tudjuk helyezni: egy édes, sima TV (tudtad, hogy a rövidítés tölteni való-t jelent?) paprika értéke 0, egy jalapeño (ilyet már biztosan kóstoltál) néhány ezer, egy habanero chili több mint 100 000, a Föld legcsípősebb paprikái pedig több mint 1 millió Scoville egységűek.
Mivel több mint 4000 chili paprika fajta létezik ezért biztosan találsz olyat amelyiknek csípőssége megfelel számodra, szóval, ha eddig nem szeretted, érdemes átgondolni…

Honnan tudod, hogy egy paprika mennyire erős?

Nos, hacsak nem vagy paprikaszakértő, nehezen elképzelhető, hogy a több mint 4000 féle chili (és a rengeteg nem chili) paprikát ránézésre felismered és azonnal tudod az SC értékét, azaz azt, mennyire erős. Vannak viszont általános szabályok.
Fontos a paprika mérete. A kisebbek általában csípősebbek, mint a nagyobbak. Ha enyhén csípős paprikát keresel maradj a nagyobbaknál: ilyen az Anaheim vagy a Poblano. A Fresnos és a Serrano amely közepesen csípős de az igazi csípős chilimániásoknak pedig az apró thaiföldi Bird's Eye chilipaprikák és a karibi Scotch Bonnet ajánljuk.
Fontos a színe is. A paprika színe érés közben változik, a zöldtől a narancssárgán át a pirosig. A ráncos piros és a narancssárga chili általában erős, míg a sima zöld chili enyhébb.

Az öt híres chili

  • Az öt leghíresebb chili paprika család közül a Capsicum Annuum a legismertebb, gyakorlatilag a közönséges paprika, de közé tartozik az Ancho, a Jalapeño, a Cayenne, a Pasilla.
  • A második csoportba a Capsicum Chinense faj tartozik. Nevének ellenére ezeket a paprikákat egész Közép- és Dél-Amerikában termesztik. Ezt a chilicsoportot magas csípősség és egzotikus, különböző trópusi gyümölcsökre emlékeztető íz jellemzi. Ilyen a Carolina Reaper, Trinidad Moruga skorpió, vagy a népszerű Habanero.
  • A Capsicum Frutescens különleges. Ennek a fajtának a termései bokrokon nőnek, az ég felé. A legismertebb képviselői minden bizonnyal a Tabasco, a Peperoncini vagy a Piri piri.
  • A Capsicium Baccatum-ról meg sem mondanád, hogy paprika, olyasmi megjelenésű, mint a datolya. Ezeket a paprikákat sajátos íz jellemzi, diófélékre és trópusi gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel. A csípősségük közepes. Az Aji paprika e csoport fő képviselője.
  • A Capsicium Pubescens különlegessége, hogy a termése almára vagy körtére hasonlít. Ez a faj a mi területünkön nem túl gyakori. Legismertebb képviselője a Rocoto.

Miért ennél / termelnél chilit?

Alapvetően azért, mert a magyar konyha fűszeres, gyakran látod, hogy „tégy bele egy kis csilit vagy chilit” és ha te magad termeszted a boltig sem kell elmenned. Ezen kívül egészséges. Zsírt éget, megnöveli a libidódat, csökkenti a vérnyomást és megerősíti az immunrendszeredet. És jó buli.

Chilt ajándékba?

Az oldalunkon több mint 30-féle chilipaprikát találsz. Most, hogy már ismered a chiliket könnyű lesz megtalálni azt, amelyik a legjobban illik az ajándékozotthoz.
Nincs sok dolgunk, ha chilit akarunk termeszteni, mert a szettben mindent megtalálsz: minden chili kedvenc földjét, az ültetési és locsolási útmutatót, a gumót, amely, ha betartják az útmutatót akkor 100%, hogy kicsíráznak és hamarosan paprikát lehet szüretelni. Ráadásul az egész szettet fa kaspóban kapod. Szuper ajándékötlet azoknak, akik rajonganak a chili paprikáért.

Kattints és ismerd meg őket: https://praktikusajandekok.hu/novenynevelo-keszletek-fa-kaspoban